Az oldalról...

 


 

 Blogom témája a Rider-tarot térhódítása miatt nálunk méltatlanul mellőzött marseillei tarot kártyák története és olvasásaértelmezése. Írások a kis arkánum és a nagy arkánum lapjainak jelentéseiről, lapok egymással való kapcsolatáról.

A bejegyzésekben hagyománytiszteletből a nagy arkánum lapjainak régiesebb elnevezéseit használtam úgy mint bűvész(a Marseille tarot I. lapja inkább vásári mutatványos mintsem mágus),pápanő,császár stb. A Bolond lapja mint számozás nélküli lap szerepel a felsorolásokban, a később elterjedt 0. lap helyett.

 


 Kártyaolvasás a Marseille tarot kártyával

 A Rider tarot kis arkánumának számozott lapjai egyedi illusztrációkkal rendelkeznek, melyek megadják a lapok jelentését (és persze egyben be is határolják azt). A marseille-i tarot-nál ezzel szemben a lapokhoz nem kapcsolódik konkrét értelmezés, ez a hátrány egyben előnyt is jelent, a lapok sokkal szabadabban értelmezhetőek, több teret adnak a kártyát olvasó személy intuíciójának. A lapok értelmét a színek (kardok, botok, kelyhek, érmek) és a számok (1-től 10-ig) jelentésének kombinációja adja meg. 

Másik módszer, hogy a kis arkánum számozott lapjaihoz a nagy arkánum első tíz lapjának ( 1.mágus, 2. főpapnő stb. ) értelmezését kapcsolják. Sok helyen a marseille-i tarot lapjaihoz a megfelelő Rider tarot lapok értelmezését társítják, de ebben az esetben véleményem szerint érdemesebb a kirakáshoz a Rider rendszerű paklit használni.

A marseille-i tarot kirakásoknál egyébként hagyományosan a nagy arkánum lapjait használták, amennyiben az egész paklit használjuk, a nagy arkánum lapjainak jelentősége akkor is hangsúlyosabb az értelmezésben. A nagy arkánum lapjainak értelmezésével egyszerűbb dolgunk van mint a kis arkánum lapjainál, hiszen hatalmas irodalommal rendelkezik ahol utánanézhetünk.

A nagy arkánum lapjait kártyaolvasáskor ne csak archetípusokként próbáljuk értelmezni, lehet , hogy a lap jósláshoz használható jelentése ad segítséget, de akár személyeket is megtestesíthetnek. Olvasáskor a lapok irányát is figyelembe vehetjük. A lapokat nem önmagukban hanem egymással összefüggésben értelmezzük. Éppen ezért nem is érdemes olyan kirakásokat alkalmazni, ahol a lapok fix pozíciója adja meg a kártya jelentését. 

Kifejezetten a Marseille tarot kártyaolvasásról magyarul sajnos tudomásom szerint nem jelentek meg jó könyvek, angolul tudóknak ajánlott  Alejandro Jodorowsky: The way of tarot és Yoav Ben-Dov: Marseille tarot revealed című könyveit tanulmányozni.



Tarothermit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy arkánum lapjai: X. A SZERENCSE KEREKE

A nagy arkánum lapjai: XIX. A NAP

A tarot szimbólumai - számok (kis arkánum)