A nagy arkánum lapjai: IV. A CSÁSZÁR

 


 IV. A CSÁSZÁR (L'EMPEREUR, THE EMPEROR, URALKODÓ)

A Császár a vezetői képességet jelképezi, gyakran igen magas pozícióban lévő vezetőre utal. A stabil kormányzást, a világi vagyont és hatalmat szimbolizálja, önfegyelmet, tekintélyt, törvénytiszteletet jelent. Nem mentes a szenvedélytől sem, de az ész uralkodik az érzelmek felett.

Fordított helyzetben önzést jelez, hatalomvágyat, megcáfolhatatlan véleményt, éretlen személyiséget, a hírnév és a szerencse megszállottját.

/ A Megfejtett Tarot /


___________________________________________________________________________________


 Gyakorlatias és anyagias eredmények. Munkahelyhez és jövedelemhez kapcsolódó dolgok. Parancsoló pozíció. Fennhatóság és irányítás. Védelmező apafigura, pártfogó vagy szponzor. Határozottság. Hadügyek. 

Üzenet: Mutass vezetést és határozottságot.

Fordított: Harciasság, erőszak, nyers erővel próbálja megoldani a dolgokat. Elnyomás. Szexuális bántalmazás lehetősége. Nehézség dűlőre jutni egy domináns apafigurával. Belső gyengeségek tagadása, elrejtése.

(Yoav Ben-Dov : The Marseille Tarot revealed című  munkája alapján)

___________________________________________________________________________________


 Szilárdság, pozitivizmus, végrehajtó hatalom, szaturnuszi-marsi hatás

Jó és rossz tulajdonságok:

Jog, szigor, bizonyosság, szilárdság, megvalósítás, kitartó energia, megingathatatlan akarat, végrehajtása mindannak, ami eldöntött. Befolyásos protektor.

Kitartó szembenállás, makacsság, ellenséges elfogultság, konok ellenfél, hátráltató vállalkozás, önmagunk ellen való kormányzás, kudarc nagy veszélyeztetése. Zsarnokság, abszolutizmus.


(Oswald Wirth nyomán)

 Nagy arkánum lapjai

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy arkánum lapjai: X. A SZERENCSE KEREKE

A nagy arkánum lapjai: XIX. A NAP

A tarot szimbólumai - számok (kis arkánum)